INTEGO Basis

Het basis onderzoeksproject van INTEGO richt zich op het onderzoeken van epidemiologische trends in de huisartsenpraktijk. Hiervoor werden gestandaardiseerde methodes ontwikkeld die onder andere gebruikt worden in mastertheses van studenten geneeskunde.

De INTEGO databank wordt gehost op het Healthdata platform (https://healthdata.sciensano.be/nl). Door de grote hoeveelheid aan data is efficiënt datamanagement een constante opdracht voor het INTEGO team. Via de website willen we proberen onze data en resultaten snel en duidelijk te visualiseren en te ontsluiten. Basisdata worden ook via de FAIR portal aangeboden (https://fair.healthdata.be/).

Voor de vele INTEGO projecten is het belangrijk een stabiel netwerk te onderhouden en te streven naar uitbreiding van het netwerk om de INTEGO gegevens verder geografisch te verfijnen.

INTEGO staat voor samenwerking, zowel met interne (UZ/KU Leuven partners) als met externe partners (andere universiteiten, overheidsinstellingen en commerciële partners). Commerciële partners kunnen door middel van een wetenschappelijke beurs (grant) lopend INTEGO onderzoek ondersteunen. Meer informatie hierover kan je terugvinden in ‘INTEGO voor’.

Lopende onderzoekslijnen:

  • Epidemiologie van chronische aandoeningen in de huisartsenpraktijk
  • Epidemiologie van infectieziekten in de huisartsenpraktijk
  • Ontwikkeling van methodologieën ter optimalisatie van registratiedata
  • Onderzoek naar de impact van de COVID pandemie op de zorg in de huisartsenpraktijk
  • Epidemiologie van mentale aandoeningen in de huisartsenpraktijk

Nieuwe studie (januari 2025): Prevalence and severity of obesity-related comorbidities in Belgian general practice (PASOC-GP)

studienummer: S69991

Onderzoekers: Amar Daniël Emmanuel van Laar, Bart Van der Schueren, Pavlos Mamouris, Bert Vaes

Deze studie kijkt naar de Body Mass Index (BMI) en de aanwezigheid van complicaties, gerelateerd aan overgewicht, in de huisartsenzorg. BMI wordt berekend op basis van de lengte en het lichaamsgewicht, en wordt veel gebruikt om overgewicht vast te stellen. Onder complicaties verstaan we in dit geval zaken of aandoeningen die vaak gepaard gaan met overgewicht. In deze studie wordt specifiek gekeken naar een vijftal complicaties, namelijk hypertensie (hoge bloeddruk), dyslipidemie (verhoging van cholesterol of vetten in het bloed), type 2 diabetes (ook wel gekend als ‘suikerziekte’), prediabetes (soort van vroeg stadium van diabetes, waarbij er een groter risico is om later diabetes te ontwikkelen) en slaap apneu (korte verstoring van de ademhaling tijdens het slapen).

Om de aanwezigheid van deze complicaties vast te stellen, wordt er gekeken naar de informatie uit het elektronisch patiëntendossier, metingen in het bloed en naar het gebruik van medicatie. Dit is voor deze studie gedaan met INTEGO data/gegevens voor de periode van 1 januari tot en met 31 december 2020.

De data worden gebruikt voor een artikel in een wetenschappelijk magazine, waarbij de data enkel weergegeven wordt op groepsniveau. De lezer van het artikel krijgt dan onder andere te zien welk percentage van de mensen in een bepaalde groep (ingedeeld op basis van het BMI) met deze complicaties leeft.

Dit onderzoek is van belang om meer inzicht te krijgen in hoeveel complicaties (gerelateerd aan overgewicht) voorkomen in de populatie (I), registratie van BMI bij de huisarts (II), de relatie tussen een hoger BMI en complicaties (III), en de verschillen in complicaties tussen groepen (IV). Dergelijke informatie kan helpen om de zorg te verbeteren.

Mocht u nog vragen hebben over dit onderzoek of over hoe de persoonlijke gegevens behandeld zijn, dan kunt u contact met ons opnemen door een mail te sturen naar intego@kuleuven.be.

Publicaties

Wil je graag meer weten?